Taborniški nož

Nekaj priporočil glede izbire taborniškega noža

Osnovni napotki

Prva izbira, ki jo naredimo pri izbiri noža je, ali hočemo zložljiv ali fiksen nož.

Zložljiv je bolj primeren za manjša opravila, pri katerih ne bomo močno pritiskali na nož. V primeru švicarskih nožev imamo poleg rezila tudi dodatna orodja, nekatera od teh so za taborniške aktivnosti lahko zelo priročna.

Fiksen nož je bolj primeren za starostno skupino GG (predvsem starejše), saj se dobro obnese pri težjih opravilih kot je rezanje vej. Tudi pri kuhanju je lahko boljša izbira, saj ga lahko po uporabi celega speremo pod vodo (mehanizem v zložljivih lahko zarjavi, če v njem ostane voda).

Pri izbiri zložljivega noža je dobro imeti v mislih nekaj napotkov:

  • Rezilo naj bo dolgo nekje med 5 in 8 cm.
  • Rezilo naj ne bo nazobčano (naj nima žagastega dela). Za taborniško uporabo (priprava hrane in rezanje lesa) je “gladko” rezilo veliko bolj primerno.
  • Če izberemo švicarski nož sta za tabornika najbolj uporabni dodatni orodji žaga in šilo.
  • Rezilo naj bo razmeroma tanko (2-3 mm), saj bo tanek nož bolje rezal, pri tej debelini pa se ne bo preveč enostavno skrivil.
  • Nekateri noži imajo zaobljeno konico za večjo varnost. Ostra konica v nekaterih primerih pride zelo prav, zato se na dolgi rok bolj splača vzeti nož z ostro konico (vendar bo tudi nož s topo konico uporaben za večino opravil).

Pri izbiri fiksnega noža pa naslednje napotke:

  • Rezilo naj bo dolgo okoli 10 cm (pa do nekje 13 cm).
  • Ročaj naj bo udoben, da lažje opravljamo daljše in bolj zahtevno delo.
  • Tok, v katerega se pospravi nož, naj bo optimalno plastičen, saj tako vanj lahko pospravimo tudi umazan nož in tok kasneje po potrebi speremo.
  • Koristno je, da ima pospravljen nož možnost pritrditve na pas, da je pri roki in ga težje izgubimo.

Nekaj konkretnih priporočil

Dobra izbira za zložljiv nož je nož proizvajalca Victorinox. Model, ki ga izberemo naj ne vsebuje preveč orodij, saj bo tako lažji in bolj udoben za uporabo. Alterativno je dobra izbira tudi bolj enostaven nož proizvajalca Opinel, ki je navadno tudi nekoliko cenejši; pomembno je samo da vzamemo nerjavečo “Inox” različico in ne različice označene s “Carbone”.

Švicarski nož znamke Victorinox
Nož znamke Opinel

Zdaleč najbolj popularna izbira za fiksen nož pri tabornikih je nož proizvajalca Bahco. Tudi proizvajalec Mora izdeluje več modelov primernih za taborniško uporabo, a jih je v Sloveniji nekoliko težje najti.

Fiksen nož Bahco in njegov tok

Trgovine v Sloveniji

V naslednjih trgovinah so zgoraj omenjeni noži praktično vedno na zalogi.

Koptex d.o.o. (noži znamke Opinel in Victorinox)
Huda Ura (noži znamke Victorinox)

Nož Bahco:

Taborniška trgovina
Merkur